Äga/ombilda fastighet
Juridisk rådgivning till fastighetsägare vid ägande och förändringar av fastighet
Lagfart och registrering för ny fastighetsägare
Vi hjälper dig att ansöka om lagfart hos lantmäteriet när du är ny fastighetsägare oavsett om du köpt, ärvt eller erhållit en fastighet i gåva.
Genom lagfart blir du registrerad som ägare av en bostad och vi hjälper också till med att söka om medlemskap hos en bostadsrättsförening och registrera ägarskap av andel i bostadsrättsförening, alltså registrera ägarskap av viss lägenhet, hos aktuell bostadsrättsförening.
Regressavtal/medlåntagaravtal/skuldebrev
Ibland behöver flera personer stå som låntagare till ett bostadslån för att en person överhuvudtaget ska få låna hos pengar hos banken. Detta ökar bankens säkerhet i bostaden.
Samtliga personer som står som låntagare för ett och samma lån i bank är solidariskt ansvariga gentemot banken. Det finns även en regressrätt som gör att om du behöver betala en annan persons lån är den personen sedan skyldig dig sin andel av lånet. Det innebär att du enbart kan kräva tillbaka halva skulden. För att reglera den andra halvan behövs ett avtal mellan er.
Om den andel du äger inte motsvarar det lån du tar eller den risk du tar kan du skriva ett skuldebrev mellan dig och den du hjälper. Ibland kallas det medlåntagaravtal eller regressavtal. Man kan också upprätta ett skuldebrev som minskas med varje amortering av banklånet.
Min varma rekommendation till dig som vill hjälpa en nära anhörig att köpa en bostad är att inte stå som borgenär! Om du vill hjälpa kan du med hjälp av ägarskap i bostaden både hjälpa och på samma gång säkra dina egna tillgångar. Fundera ett varv till innan du bestämmer dig för en lösning där du står som låntagare till egendom du inte äger.
Samäganderättsavtal fastighet - när ni är flera som äger egendomen
Vissa köper aktivt ex. en bostad, fritidshus, gård, näringsfastighet, kolonilott, båt, husvagn tillsammans för att använda eller hyra ut egendomen. Många fler hamnar i ett samägande av en fastighet genom arv. Parterna har då ofta olika förutsättningar, önskemål och behov med ägandet.
För att undvika tvistigheter och skapa möjligheter till ett långsiktigt ägande är det klokt att upprätta ett samäganderättsavtal. I avtalet kan regleras hur skötsel, kostnader, ekonomisk insats, arbetsinsats, användning m.m. ska hanteras.
I ett samäganderättsavtal kan parterna avtala bort regler i lagen om samäganderätt. Exempelvis reglerna om möjligheten för en part att ansöka om tvångsförsäljning, försäljning på offentlig auktion.
Förändra en befintlig fastighet
Behöver du som fastighetsägare hjälp med att förändra en fastighet kan vi hjälpa dig. Du kanske ska stycka av en tomt för att sälja eller ge bort, har köpt mer mark och vill sammanlägga den med din redan befintliga fastighet eller behöver du arrondera om i redan befintliga fastigheter?
Oavsett om du planerar för fastighetsbildning, avstyckning, klyvning, reglering, eller exempelvis sammanläggning, hör av dig så hjälper vi till med all juridik som rör din fastighet och lantmäterifrågor.