Trygg i livet
Vi ger dig juridisk trygghet i de viktiga skedena i ditt liv
Framtidsfullmakt - juridisk trygghet för dig och dina anhöriga
En framtidsfullmakt ger dig juridisk trygghet så att du vet att dina önskemål respekteras om du inte längre kan fatta egna beslut. Detta är särskilt viktig för personer som har en sjukdom som kan utvecklas snabbt, eller för äldre personer som vill säkra sin framtid.
Vi rekommenderar alla personer som själva vill bestämma vem som ska hjälpa dem att sörja för sin person samt med sin ekonomi och juridiska angelägenheter, då de inte längre förmår, att upprätta en framtidsfullmakt.
Många väljer att utse en partner eller en nära anhörig som framtidsfullmaktshavare. Det går bra att välja flera personer och det kan vara bra att dessutom utse ersättare om fullmaktshavaren inte längre kan sköta sitt uppdrag. Det som går att reglera är allt det som rör dig som person. En fullmaktshavare kan däremot inte träda in i din roll som företagare eller testamentstagare. Hen kan inte heller ändra förmånstagarförordnande i försäkringar.
När är en framtidsfullmakt aktuell? En framtidsfullmakt är särskilt viktig för personer som har en sjukdom som kan utvecklas snabbt, eller för äldre personer som vill säkra sin framtid.
Upprätta testamente
Ett testamente är ett juridiskt dokument där du bestämmer hur dina tillgångar ska fördelas efter din bortgång. Det är ett sätt att säkerställa att dina nära och kära får det du vill att de ska ha. Har du barn har de alltid laglig rätt att kräva ut sin laglott, hälften av deras arvslott, men i övrigt kan du se till att det blir som du önskar. Genom att också välja en testamentsexekutor kan du säkerställa att testamentet tillämpas på det sätt du önskar.
Sytet är att du ska kunna villkora arvet till arvingarna. Exempelvis kan du bestämma att egendomen ska vara mottagarens enskilda egendom. Du kan också bestämma att arvets ska utges på ett visst sätt, att viss egendom ska tillfalla en viss person eller att någon ska ha rätt att erhålla viss egendom till ett visst värde. En del önskar att barn eller barnbarn ska erhålla ett visst belopp eller viss egendom, men inte kunna förfoga över egendomen förrän de uppnått en specifik ålder.
Du kan också bestämma att en viss person ska erhålla ett visst belopp eller en viss sak, så kallat legat, och att resterande egendom ska fördelas på annat sätt eller enligt lag. Det är vanligt att välgörenhetsorganisationer erhåller vissa belopp eller en andel av kvarlåtenskapen.
Finns det fastigheter, släktgods eller annan egendom med större emotionella värden, är det vanligt att testator väljer att viss egendom läggs till viss persons lott. Denne får egendomen mot avräkning av annan egendom. Ofta innebär det att en arvinge behöver betala dödsboet, dvs. de övriga arvingarna, för att kunna erhålla viss egendom på sin lott. På detta sätt kan viss egendom gå vidare inom familjen, men samtidigt undvika de problem samägande kan medföra.
Laglott - detta kan du inte testamentera bort när du har barn
Enligt svensk lag har dina barn rätt till en viss del av din kvarlåtenskap, även kallad laglott. Detta innebär att du inte kan testamentera bort allt till andra personer.
Vi brukar rekommendera de som har barn att upprätta ett testamente för att säkerställa att arvet till dem blir deras enskilda egendom. De som är sambor och gifta med särkullbarn (barn som makarna har sedan tidigare förhållande) behöver säkerställa att den efterlevande sambon eller makan har möjlighet att bo kvar i det gemensamma hemmet. De som inte har barn bör också säkerställa att arvet efter dem blir mottagarens enskilda egendom. Samtliga personer behöver förstås fundera kring huruvida arvet ska fördelas enligt lag eller på annat sätt.
Testamentets giltighet och krav på förvaring
För att testamentet ska bli möjligt att tillämpa behöver skrivningarna ske inom vissa ramar och upprättandet ske enligt lag. För att ett testamente ska vara giltigt krävs det bl.a. att två vittnen är samtidigt närvarande då de bevittnar testators namnteckning.
Även om det är höga krav för att ett testamente ska kunna ogiltigförklaras, är det viktigt att ha i åtanke att testamentet upprättas på rätt sätt.
Det är viktigt hur du förvarar ditt testamente. Numera har banker p.g.a. kostnader, regler om penningtvätt m.m. valt att i de flesta fall ta bort sina bankfack. Många väljer då att förvara sitt testamente i kassaskåp. Det finns också flera aktörer som förvarar testamente mot en kostnad.
Detta kan kännas komplicerat men vi finns här för att hjälpa dig!
Gåva till anhörig
Om du planerar att ge bort en fastighet, pengar, aktier, fonder eller andra värdepapper till en anhörig är det viktigt att tänka på att gåvan blir juridiskt giltig. Därför är det viktigt att upprätta ett gåvobrev. På så sätt kan du säkerställa att gåvan blir juridiskt giltig och att mottagaren får de rättigheter du avser.
Givaren vill ofta ge bort tillgångar med vissa villkor. Det vanligaste villkoret är att egendomen ska vara enskild egendom för mottagaren. Enskild egendom gör att gåvans värde, avkastningen av densamma och även det som träder i gåvans ställe inte ingår i en eventuell framtida bodelning.
Om det rör sig om stora belopp ex. till barn eller barnbarn önskar många att gåvan inte ska vara tillgänglig för barnet och inte heller den unge vuxne förrän personen når en viss ålder. Detta kan regleras på olika sätt, genom hur gåvan förvaltas och även genom villkor i gåvobrev. På detta sätt kan givaren även se till att förvaltningen inte sker på överförmyndarens villkor utan i enlighet med villkor i gåvobrev.
Numera behöver också gåvotagaren kunna visa var gåvan kommer ifrån då banken ställer frågor till mottagaren. Reglerna om penningtvätt, terror och annan brottlighet är mycket hårda och banken ska kunna härleda var egendomen kommer ifrån.
Ska du ge bort en fastighet eller bostadsrätt är det sammankopplat med skattekonsekvenser. Det är därför viktigt att hålla tungan rätt i mun vid en sådan gåva så att kapitalvinstbeskattning inte utlöses för givaren. Läs mer om detta under Ge bort fastighet/bostadsrätt.
Bodelning under äktenskapet
Ibland behöver makar fördela sin egendom redan under tiden man fortfarande är gifta. Kanske för att egendomsförhållandena ska bli mer rättvisa mellan parterna eller för att viss egendom ska ägas av den ene parten och annan egendom av den andre parten. Ofta är det då mer lämpligt att reglera ägandet genom att upprätta en bodelningshandling under äktenskapet istället för att ge bort egendom till den andre. Det senare kan medföra konsekvenser för arv till bröstarvingar m.m.
Ofta behöver makarna komplettera bodelningen med ett äktenskapsförord.
Det händer också att parter önskar göra en bodelning inom bestående äktenskap inför en skilsmässa för att säkerställa att bodelningen blir rättvis och enkel.