Skilja sig
Upprätta bodelningsavtal för att underlätta bodelning vid skilsmässa
Bodelning vid skilsmässa eller separation
För att en person ska kunna ta över ex. en bostad vid en separation behöver ett bodelningsavtal upprättas.
Ofta tror den ene eller andre parten att det inte finns möjlighet att ta över en befintlig bostad, men i många fall går det att lösa.
Vid bodelningen beräknas nettovärde av all egendom som ska ingå i bodelningen. Det betyder att det är värdet efter skatt som ingår i beräkningen.
Vad är bodelning?
Bodelning innebär att tillgångar och skulder delas upp mellan två parter. Exempelvis vid skillsmässa, separation.
Vid en bodelning ska enligt huvudregeln alla tillgångar och skulder makarna äger som giftorättsgods tas med i bodelningen. Respektive partens samlade nettovärde läggs samman och delas i lika delar.
Vi ser allt för ofta hur parter räknat fel, vilket får till följd att den ena parten erhåller för lite pengar. Det är viktigt att förstå grundprinciperna vid en bodelning för att kunna göra en korrekt beräkning av hur mycket var och en ska erhålla på sin lott.
För sambor ingår i en bodelning enbart den bostad och det bohag man införskaffade tillsammans. Likväl är det ofta en part som ska ta över en bostad och det är viktigt att räkna nettovärden vid beräkning i bodelning.
Utan nettoberäkning finns en stor risk att den som övertar bostaden betalar alldeles för mycket för bostaden och vice versa. Är ni oense om vem som ska bo kvar i det gemensamma hemmet fram till att bodelningen är genomförd går det att ansöka om kvarsittningsrätt i domstolen.
Kvarsittningsrätt innebär att en part kan ha rätt att bo kvar under en övergångsperiod.
Bodelningsförrättare
Om parterna vid en bodelning inte kan komma överens om hur egendomen ska fördelas mellan sig är det vanligt att partnerna tar hjälp av varsitt ombud. Ofta leder detta till en överenskommelse om fördelning av egendomen och en påskriven bodelningshandling.
Det är inte alltid en sådan lösning är möjlig även om det i de allra flesta fall är den mest kostnadseffektiva vägen för båda parter.
Om parterna inte kan komma överens med hjälp av ett ombud är nästa steg att ansöka en bodelningsförrättare hos tingsrätten. En bodelningsförrättare utses alltså av domstol, men betalas av båda parter. Bodelningsförrättaren kan efter yrkanden från parterna besluta om hur egendomen ska fördelas. Detta är en sista utväg i det fall parterna inte kan komma överens. I dessa fall blir kostnaderna stora då parterna betalar för egna ombud samt en bodelningsförrättare.